Projekt měsíce: Rhino a Masaryčka

10. 1. 2024
Jaroslav Baron
Projekt měsíce: Rhino a Masaryčka

Nedávno se lidem v centru Prahy otevřela nová moderní budova společnosti Penta Real Estate od světoznámého architektonického ateliéru Zahy Hadid. Měl jsem možnost spolupracovat na projektu této výjimečné stavby.

Jaroslav Baron

Jaroslav Baron

Použitý modelovací software: Rhinoceros

www.modelbaron.cz

 

Masaryčka, foto Penta

Zdroj fotografie: PENTA, masarycka.com

Jaroslav Baron a Masaryčka

Zdroj fotografie: archiv autora
 

Realizační 3D model budovy vznikal v Revitu, ale esteticky nejzajímavější prvky budovy, tedy zlatočerné lichoběžníkové lamely obíhající celou budovu, byly vytvořeny v Rhinu. Většinu budovy obíhají lamely ve vodorovných pásech zatočených kolem nároží. Tyto části nejsou z tvarového hlediska příliš komplikované. Na západním konci budovy však přecházejí do vertikál a některé se rozdělují pomocí zakřivených zborcených dílů. Zcela nečekané je pak řešení samotného západního konce budovy, kde lamely v křivkách přecházejí z vodorovného podhledu do vertikál a některé se přitom dotknou i země. Zároveň zde dochází k propojení exteriéru s interiérem, protože křivky lamel zde volně procházejí přes skleněnou fasádu.

Pásy lamel Masaryčky v Rhinu - 01

Pásy lamel Masaryčky v Rhinu - 02 Pásy lamel Masaryčky v Rhinu - 03 Pásy lamel Masaryčky v Rhinu - 04
Pásy lamel Masaryčky v Rhinu - 05 Pásy lamel Masaryčky v Rhinu - 06 Pásy lamel Masaryčky v Rhinu - 07

 

V Rhinu jsem vytvořil 3D model těchto lamel. Podkladem byly starší modely z Rhina, ale s vyšší podrobností a přesností projektu bylo nutné tento model vytvořit znovu, optimalizovat křivky a tvary, aby vše elegantně navazovalo a plynulo. Součástí bylo rastrování ploch na výrobní dílce. Model vznikal v nurbs plochách z hraničních křivek. Pro Revit byl model převeden na polygony a exportován do dwg. Pro výrobní dokumentaci, která vznikala v Solidworks, byl NURBSmodel exportován do formátu step.

Optimalizované NURB plochy fasády Masaryčky 01

Optimalizované NURB plochy fasády Masaryčky 02 Optimalizované NURB plochy fasády Masaryčky 03 Optimalizované NURB plochy fasády Masaryčky 04

 

 

Foto finální stavby

Kromě exteriéru budovy vznikly v ateliéru Zahy Hadid i některé interiéry. Je to nejen prodejna iStyle na západním konci budovy o kterém již byla řeč. Ale také dvě vstupní lobby budov A a B na severní straně. Pokud do nich vstoupíte, ocitnete se ve zcela jiném světě. Obklopí vás černé a bílé plochy, křivky a linie plynoucí po zdech, sloupech i stropě těchto velkorysých prostor.

3D model vstupní lobby v SubD plochách - 01 3D model vstupní lobby v SubD plochách - 02 3D model vstupní lobby v SubD plochách - 03

3D model vstupní lobby v SubD plochách - 04

Realizační a výrobní 3D model těchto místností jsem vytvořil v Rhinu. Prostor je rozdělen na černobílá žebra proměnlivých tvarů a velkoplošné výplně vypnuté mezi tato žebra. Žebra jsou vyrobena z Corianu podporovaného ocelovou zavěšenou konstrukcí, výplně jsou z Barrisolu. 3D model vznikal v subdivision plochách, které umožňují modelování plynulých amorfních tvarů i jejich editaci. Následně jsem model převedl na nurbs plochy a pro další zpracování exportoval do formátu step. Model byl použit pro projektování a výrobu ocelových podkonstrukcí, pro výrobu forem na ohýbání corianových dílců a pro střihy barrisolových výplní. Do Rhina byl také načten triangulovaný polygonální model skutečného provedení místností, aby bylo možné dílce přesně vyrobit a osadit.

Renderované zobrazení 3D modelu vstupní lobby v SubD plochách - 01 Renderované zobrazení 3D modelu vstupní lobby v SubD plochách - 02 Renderované zobrazení 3D modelu vstupní lobby v SubD plochách - 03

Renderované zobrazení 3D modelu vstupní lobby v SubD plochách - 04


Níže se můžete podívat na fotogalerii dokončených interiérů. Další fotografie najdete na webu projektu masarycka.com.

Fotografie vstupní lobby Masaryčky

Fotografie venkovního pohledu na vstupní lobby Masaryčky

Fotografie interiéru vstupní lobby Masaryčky

Fotografie detailu schodiště

Fotografie ukončení schodiště

Zdroj fotografií: PENTA, masarycka.com
 

3D modely vytvořené v Rhinu se staly důležitou součástí realizační a výrobní dokumentace Masaryčky. Těžko bychom v dnešní době hledali vhodnější program pro tvorbu těchto modelů. V Rhinu se totiž nejen skvěle modeluje, ale zároveň je možné bez větších problémů komunikovat s ostatními programy používanými při projektování i výrobě. Na celé realizaci je zajímavá ještě jedna věc. Díky velkému úsilí a péči všech, kteří se na realizaci podíleli, vypadá stavba ve skutečnosti ještě lépe než na vizualizacích včetně řešených detailů a to opravdu není u tak náročných staveb úplně obvyklé…


Další fotografie interiéru a několik snímků z realizace interiérů najdete na stránce společnosti A.M.O.S. Design a v druhé části webináře Corian®Design 01/2024.

Uliční pohled na Masaryčku

Zdroj fotografie: PENTA, masarycka.com

Použité vybavení