O budoucnosti průmyslového designu s Derekem Cicerem

5. 1. 2024
Tara Cavanaugh
O budoucnosti průmyslového designu s Derekem Cicerem

Derek Cicero, viceprezident Luxionu pro produkty, hovoří o tom, jak se mění role průmyslových designérů v souvislosti s technologickým pokrokem.

Zkoumáme trendy a inovace, které formují odvětví, s Derekem Cicerem ze společnosti Luxion. Poznámka: Tento článek byl sponzorován Luxionem, autorem KeyShotu. Český překlad přenášíme se svolením společnosti Luxion.

Derek Cicero je viceprezidentem pro produkty a strategii ve společnosti KeyShot a přináší do ní více než 15 let zkušeností v oboru. Jako odborník na počítačovou grafiku kombinuje hluboké znalosti technických aspektů 3D renderování a vizualizace s oddaností estetice, designu a přístupnosti.

 

Co slýcháváte o pracovním vytížení průmyslových designérů a jejich každodenních potřebách?

Slyšíme, že designéři přijali možnost rozhodovat ve 3D. Chtějí pracovat efektivněji, například tím, že některé úkoly a pracovní postupy budou opakovatelné, a chtějí, aby byla snazší spolupráce napříč týmy.

Tomu říkám "třetí fáze přijetí 3D". Nejprve designéři pochopili 3D a to, co dokáže ve vztahu k tradičním 2D pracovním postupům, poté si vytvořili představu o pokročilejších nástrojích, jako je animace. Nyní se zaměřují na opakované použití všech prostředků a na to, jak mohou pomoci ostatním týmům napříč organizací.

Průmyslový designér často vlastní data a konečný produkt potřebný pro výrobu. Stále častěji se setkáváme s tím, že lidé chtějí tyto prostředky znovu použít pro balení, pro prodej, pro marketing. A tak si myslím, že opravdu vidíme, že spolupráce mimo ID tým a větší propojení funkcí je stále více potřeba.

Derek Cicero

Co je podle vás hnacím motorem této třetí fáze, je to potřeba větší spolupráce a rychlejšího pracovního postupu?

Několik věcí. První je náročnost výroby. Nedávno jsme provedli průzkum mezi téměř 2 100 průmyslovými designéry; jejich největší starostí pro nejbližší budoucnost bylo splnění objemu výroby jejich práce.

Za druhé, využití 3D designu dozrává. Nyní, když lidé pochopili všechny způsoby, jakými lze vytvářet 3D vizualizace, a všechny výstupy, které lze získat - například 360stupňové pohledy, rozpadené sestavy, animace - uvědomují si, že s těmito výstupy mohou dělat mnohem více.

Navíc díky možnostem, jako je rozšířená a virtuální realita, můžete vidět ještě více souvislostí a detailů. Například: pokud máte velmi rozsáhlou instalaci, vyrenderovaný obrázek ji nikdy nevystihne, i kdybyste vedle ní postavili člověka. Pokud ji ale zprostředkujete v rozšířené realitě nebo virtuální realitě, můžete poskytnout pocit skutečného měřítka objektu a nechat diváka prozkoumat jeho detaily.

Lidé si tedy nyní uvědomují, že v průběhu celého rozhodovacího procesu lze vizualizaci využít v různé době k různým věcem. Někdy chcete velmi podrobné rendery, jindy chcete mít pocit rozsahu a měřítka. Naši zákazníci si uvědomili, že KeyShot vám dává možnost dělat všechny tyto věci v jednom programu.

Společnost Luxion má mnoho velkých komerčních klientů po celém světě. Jaké technologie využívají interní týmy průmyslového designu?

Naši větší komerční klienti mají obvykle hodně pokročilých uživatelů a velkou skupinu uživatelů KeyShotu. A ti skutečně posouvají hranice všech možností, jak lze KeyShot používat. Jednou z běžných věcí, se kterou se setkáváme, jsou digitální recenze návrhu.

Odesílají vizualizace ke schválení a zpětné vazbě přímo z KeyShotu, bez nutnosti renderování, pomocí aplikace Keyshot Web. To je náš nejnovější produkt, který umožňuje designérům vytvořit jeden jediný odkaz z KeyShotu, který lze použít následně pro rozhodovací proces. Lidé s rozhodovacími pravomocemi mohou rychle posoudit verzi WebGL spolu s vyrenderovanými obrázky, 360stupňovými pohledy; mohou ji dokonce vidět v rozšířené realitě a virtuální realitě pomocí QR kódu, který funguje na Androidu nebo iPhonu. QR kód je také propojen s náhlavními soupravami pro VR.

Kromě toho jsme rozhodně zaznamenali obrovský rozvoj 3D tisku. Export 3MF v KeyShotu, na kterém jsme pracovali se společností Stratasys, skutečně umožnil lidem použít stejný model v KeyShotu k výrobě 3D tisku, který může mít například průhlednost, což v minulých letech nebylo příliš k vidění. To umožňuje zákazníkům učinit rozhodnutí na základě 3D tisku, místo toho aby vytvářeli nákladné fyzické prototypy. Je to obrovská úspora času a peněz.

U velkých komerčních klientů také došlo k pochopení, že jakmile mají tento 3D zdroj v KeyShotu, mohou jím nahradit fotografie a marketing. Vidíme, že stále více lidí používá soubor KeyShotu jako jediný multifunkční zdroj pro finální vizualizaci, aby zajistili, že marketingové nebo elektronické obchodní prostředky vytvářejí na základě co nejpřesnějšího zobrazení tohoto objektu.

A co menší návrhářské firmy nebo nezávislí návrháři? Jaké technologie používají, aby jim pomohly při práci?

Menší firmy nebo freelanceři mohou mít vše na jednom místě. Opravdu těží z animačních nástrojů a síťového renderingu, které jim umožňují nabízet takovou úroveň kvality a objemu renderování, která opravdu překonává očekávání ohledně toho, co dnes lidé mohou vytvořit. Umožnili jsme freelancerům vytvářet VR nebo AR zážitky přímo z KeyShotu, aniž by se museli učit nástroje jako Unity nebo Unreal. Takže jsme křivku složitosti ve 3D ohnuli směrem dolů: tyto menší návrhářské firmy a freelanceři mají k dispozici stejnou sadu nástrojů, jakou mají všechny velké společnosti, ale uvnitř KeyShotu. Nepotřebují několik různých nástrojů, aby pro své klienty dosáhli nejlepších výsledků ve své třídě.

V posledních letech se objevují nové nástroje pro 3D renderování. Na co by se měli průmysloví designéři při výběru zaměřit?

Na 3D je úžasné a zábavné to, jak moc a jak rychle se mění. Existuje tolik talentovaných lidí, kteří se snaží řešit problémy. Je to nepřeberné bohatství, pokud jde o všechny ty skvělé nástroje, které existují.

Díky všem těmto možnostem se někdy může stát, že se lidé příliš spoléhají na specializované nástroje, což způsobuje problémy ve vašem procesu. CADová data jsou obecně dost "těžká", jsou to dost velká data. Jejich přesun z nástroje do nástroje může být někdy poměrně složitý a chybový. Takže pokud používáte nový nástroj, opravdu se chcete ujistit, že vám skutečně poskytuje určitou hodnotu, kterou nemůžete získat z univerzálnějšího nástroje, jako je KeyShot.

Také proto, že v oblasti 3D dochází k mnoha změnám, je důležité vědět, že nástroje neustále přicházejí a odcházejí. Některé velké korporace mění svou 3D strategii každých pár let. Chcete tedy strávit spoustu času učením se nástroje, který možná za dva roky zmizí? Pravděpodobně ne.

3D nástroje byly v minulosti velmi náročné na používání a vyžadovaly takovou úroveň znalostí 3D, která může být pro lidi, kteří s 3D začínají nebo se snaží přejít z 2D na 3D, velmi odrazující. Ve KeyShotu se vždy snažíme tento proces demokratizovat, abychom mohli přivést všechny uživatele, kteří mají potřebu vizualizace, ale nemají čas investovat do učení se velmi složitým nástrojům.

Od začátku jsme viděli, že existuje obrovská potřeba, aby netradiční uživatelé 3D získali sílu 3D. Zaměřujeme se na to, abychom průmyslovým designérům umožnili využívat KeyShot, aniž by museli mít hluboké znalosti 3D, a umožnili jim tak soustředit se na to, co z nich dělá specialisty na design - tedy na jejich kreativitu. Odstraňujeme jim překážky a složitosti z cesty, aby mohli dělat to, co umí nejlépe: svou tvůrčí práci.

Použité vybavení