Jak vybrat renderovací modul

2. 1. 2024
Jan Slanina
Jak vybrat renderovací modul

Tuto otázku dostáváme neustále. Jaký renderovací program si mám k Rhinu vybrat? Místo přímé odpovědi vám nabídneme spoustu dalších otázek a námětů k zamyšlení...

 

Jak si vybrat renderovací program pro Rhinoceros?


Rhinoceros je výkonný 3D modelář, ale jeho plný potenciál se ukáže teprve s vhodně zvoleným renderovacím programem. Výběr správného renderovacího nástroje může být klíčový pro dosažení požadovaných výsledků. V tomto článku prozkoumáme různé aspekty, které byste měli zvážit při výběru renderovacího programu pro Rhinoceros.


Měli byste se zamyslet zejména nad následujícími body:
 

1. Pracovní obor a specifika vašich projektů

Vaše rozhodnutí by mělo být v první řadě ovlivněno oborem, ve kterém pracujete. Pro architektonické vizualizace může být vhodnější program nabízející realistické osvětlení a materiály, zatímco v průmyslovém designu můžete dávat přednost nástrojům s pokročilými možnostmi texturování a sofistikovanou tvorbou fyzikálně věrných materiálů.

2. Nároky na uživatele a hardware

Jste-li začátečník, hledejte program s intuitivním rozhraním a dobrou podporou. Pro zkušené uživatele může být důležitější flexibilita a pokročilé funkce. Nemáme přitom na mysli pouze zkušenosti s renderovacími programy, ale také například s grafickým designem, fotografií a uměním obecně. K čemu vám bude dokonalý simulátor zrcadlovky, když nevíte co je bokeh nebo hloubka ostrosti a neslyšeli jste nikdy o kompozici?

Dalším důležitým faktorem jsou nároky na hardware. Máte dostatek paměti a výkonný procesor? Některé renderovací programy využívají výpočetní výkon grafické karty - máte vhodnou a dostatečně výkonnou kartu s dostatkem paměti? Pokud si nejste jistí, nabízíme vám nezávaznou konzultaci před nákupem.

3. Jazyková bariéra

Nezapomínejte na jazykovou dostupnost. Program s podporou vašeho mateřského jazyka může značně usnadnit učení a práci. Na druhou stranu - možná jste zvyklí na anglickou terminologii renderovacích parametrů a v české vezi byste beznadějně bloudili. Dalším argumentem proti lokalizaci je nabídka výukových videí na interenetu, která se z drtivé většiny věnují anglickým verzím.

4. Kompatibilita a integrace

Ujistěte se, že vybraný renderovací nástroj dobře spolupracuje s Rhinem. Plynulá integrace může výrazně zefektivnit pracovní proces. Integrace přitom může mít různé úrovně a některé pro vás mohou být omezující nebo nepříjemné z hlediska vašeho pracovního procesu - od plné integrace přímo v okně Rhina až po samostatný program, do kterého musíte exportovat 3D modely přes ukládání souborů.

5. Cena a licenční model

Váš rozpočet je klíčový. Zvažte, zda preferujete jednorázový nákup nebo předplatné, ale možná existuje i bezplatná alternativa. Mnozí uživatele například neakceptují předplatné, které se bohužel u renderovacího software (a nejen u něj) objevuje čím dál častěji. U komerčních licencí někteří výrobci ještě nabízí doživotní licence (i když někdy cenově poněkud nevýhodné), u studentských licencí však už všechny renderovací moduly existují pouze ve formě předplatného.

6. Kvalita výstupu (a vaše očekávání)

Porovnejte výstupy různých programů. Některé mohou nabízet rychlejší renderování za cenu nižší kvality a naopak. Máte nějaké konkrétní ukázky renderů, kterým byste se chtěli vyrovnat? Mají to být objemové studie, pracovní náhledy nebo snímky do katalogů a na billboardy? Mají být schematické nebo fotorealistické? Nebo potřebujete spoustu vizuálních nápadů pro brainstorming v prvotní fázi návrhu? Velice zajímavou alternativou pro brainstorming myšlenek a dráždění fantazie jsou AI rendery a generátory obrázků, nakonec některé existují i v podobě zásuvných modulů pro Rhino.

7. Podpora a zdroje

Dobrá podpora a dostupnost tutoriálů mohou být neocenitelné, zvláště pro začínající uživatele. Nezapomínejte také na školení, které můžete absolvovat u nás nebo v případě dvou a více zájemců u vás ve firmě. Interakci s lektorem žádné pasivně sledované video na Youtube nenahradí.

8. Testování před koupí

Mnoho programů nabízí bezplatné zkušební verze. Vyzkoušejte několik možností, než se rozhodnete pro finální nákup. Zkušební verze většinou do obrázků vkládají vodoznaky či omezují maximální rozlišení, na posouzení vhodnosti nástroje pro vaše účely by to ale mělo stačit.

9. Komunita a zpětná vazba

Zjistěte, jaká je komunita kolem renderovacího programu. Fóra a uživatelské skupiny mohou být skvělým zdrojem informací a podpory. No a pak jsme tu taky my :-)

10. Budoucí potřeby a rozšiřitelnost

Uvažujte, jak se mohou vaše potřeby měnit v čase a zda je renderovací program schopen se přizpůsobit. Nabízí toho víc než v současné době využijete nebo byste ho už teď mačkali na doraz? Jak často vychází nové verze? Je vidět nějaký posun ve vývoji nebo naopak tento nástroj stagnuje? Jak dlouho je program na trhu a bude tu pravděpodobně i za pár let?

 

Tento průvodce by měl sloužit jako výchozí bod pro váš výběr. Vždy pamatujte, že nejlepší renderovací program je ten, který nejlépe vyhovuje vašim specifickým potřebám a pracovním stylům. Proto se netrapte s výběrem, zavolejte nám, sdělte nám své představy a pracovní postupy a společně najdeme tu nejlepší alternativu.

 

Detailní přehled renderovacích programů pro Rhinoceros


Abychom vám usnadnili výběr renderovacího programu pro Rhino, podíváme se podrobněji na čtyři populární nástroje z naší nabídky: V-Ray, KeyShot, Enscape a Maverick Studio. Každý z nich má své unikátní vlastnosti a každý je vhodný pro různé pracovní obory, způsoby použití a úrovně zkušeností. U každého si proto podrobně rozebereme výše uvedené aspekty, na které byste měli myslet při výběru. Nejdříve se ale podíváme na Cycles - vestavěný renderovací modul Rhina.

 

 

Rhino logo

Cycles (interní render Rhina)

  1. Pracovní obor: výhozí univerzální renderovací modul je vhodný jako pracovní náhledový render nebo jako finální render pro nenáročné výstupy pro architekturu a design.

  2. Nároky na uživatele a hardware: jelikož je součástí uživatelského rozhraní Rhina, je snadno přístupný i pro začátečníky. Jeho prostředí a nastavení jsou intuitivní, což usnadňuje učení a experimentování. Cycles využívá volitelně CPU i GPU, není příliš náročný na hardware, ale výpočet je poměrně pomalý.

  3. Jazyková bariéra: Cycles přebírá jazykové nastavení Rhina - pokud máte Rhino v češtině, Cycles bude také v češtině. V anglickém Rhinu bude "mluvit" anglicky..

  4. Kompatibilita a integrace: Cycles je plně integrován do Rhina, což zajišťuje bezproblémovou integraci s modelováním a vylučuje nutnost exportu do externích renderovacích programů.

  5. Cena a licenční model: jako interní renderovací engine Rhina Cycles nevyžaduje žádné další náklady nebo licence mimo standardní licenci Rhina.

  6. Kvalita výstupu: v dnešní době spíše průměrná, pokud si ale stáhnete kvalitní materiály a pohrajete si s osvětlením, může příjemně překvapit. Vhodný spíše na kusové designové objekty a schematické architektonické exteriéry. Není vhodný na náročné interiéry.

  7. Podpora a zdroje: podpora a učební materiály pro Cycles jsou poskytovány přímo v rámci komunity Rhina, včetně diskusního fóra a návodů od vývojářů a uživatelů..

  8. Testování před koupí: je součástí demoverze Rhina, která je plně funkční po dobu 90 dnů.

  9. Komunita a zpětná vazba: Jelikož je Cycles integrální součástí Rhina, uživatelská komunita Rhina je také komunitou pro Cycles. To znamená bohatý zdroj zpětné vazby a sdílení nápadů.

  10. Budoucí potřeby a rozšiřitelnost: Cycles je pravidelně aktualizován spolu s Rhinem, což zajišťuje jeho neustálý rozvoj a přizpůsobení se nejnovějším trendům v 3D modelování a renderování..

 

Školní třída v Cycles pro Rhino

Autor Thomas Anagnostou, ukázková scéna Cycles upravená pro Rhino, vyrenderováno v interním modulu Cycles

 



V-Ray logo

V-Ray

  1. Pracovní obor: V-Ray je vysoce ceněn v oblasti architektonické vizualizace interiérů a exteriérů pro jeho schopnost vytvářet špičkové fotorealistické obrázky.

  2. Nároky na uživatele a hardware: s mnoha pokročilými funkcemi může být V-Ray pro začátečníky poněkud složitý, je ideální pro zkušenější uživatele, kteří chtějí dosáhnout vysoké úrovně realismu.

  3. Jazyková bariéra: V-Ray je dostupný pouze v angličtině, což může být pro některé uživatele omezením.

  4. Kompatibilita a integrace: V-Ray je úzce integrován s Rhinem, což zajišťuje hladkou a nerušenou práci. Umí renderovat interaktivně přímo v pohledu Rhina i staticky v samostatném okně. 

  5. Cena a licenční model: V-Ray je dostupný na základě ročního předplatného, což může být pro některé uživatele nákladné.

  6. Kvalita výstupu: V-Ray je známý pro svou vynikající kvalitu výstupu, zejména ve fotorealistických scénách.

  7. Podpora a zdroje: má rozsáhlou uživatelskou komunitu na diskusním fóru Rhina a širokou škálu návodů a online zdrojů (například tento), což je ideální pro učení a řešení problémů.

  8. Testování před koupí: nabízí bezplatnou 30denní zkušební verzi, která uživatelům umožňuje otestovat program před koupí. Po registraci si ji můžete stáhnout zde.

  9. Komunita a zpětná vazba: V-Ray má velkou a aktivní komunitu, což je skvělý zdroj pro získání zpětné vazby a sdílení tipů.

  10. Budoucí potřeby a rozšiřitelnost: jako průmyslový standard je V-Ray pravidelně aktualizován a rozšiřován o nové funkce.

 

Vizualizace ve V-Rayi od flyingarchitecture.com

Autor flyingarchitecture.com, vyrenderováno ve V-Rayi
 

 

 

 
 

 

KeyShot logo

KeyShot

  1. Pracovní obor a specifika projektu: KeyShot je oblíbený mezi průmyslovými designéry pro jeho rychlost a schopnost rychle vytvářet vizualizace produktů.

  2. Nároky na uživatele a hardware: s intuitivním uživatelským rozhraním je KeyShot vhodný pro všechny úrovně zkušeností. Začátečníci uvítají přátelské "drag&drop" prostředí, pokročilí uživatelé najdou dostatek parametrů k nastavení.

  3. Jazyková bariéra: KeyShot nabízí širokou jazykovou podporu, což usnadňuje práci pro neanglicky mluvící uživatele. Je samozřejmě i v češtině.

  4. Kompatibilita a integrace: KeyShot lze snadno integrovat s Rhinem pomocí pluginu s živým propojením, nicméně je to externí samostatně spustitelná aplikace.

  5. Cena a licenční model: KeyShot je nabízen pouze ve formě předplatného.

  6. Kvalita výstupu: KeyShot nabízí vysokou kvalitu renderů, zvláště při práci s komplexními materiály a osvětlením.

  7. Podpora a zdroje: poskytuje dobrou podporu a mnoho užitečných tutoriálů, což je výhodné pro uživatele všech úrovní.

  8. Testování před koupí: umožňuje uživatelům vyzkoušet plnou 14denní verzi programu (výstup je opatřen vodoznakem), ke stažení zde.

  9. Komunita a zpětná vazba: KeyShot má silnou a aktivní komunitu, která je ochotná sdílet rady a triky.

  10. Budoucí potřeby a rozšiřitelnost: KeyShot se neustále vyvíjí, aby vyhovoval nejnovějším trendům a technologiím v renderování.

 

Render v KeyShotu

Autor Alexander Kaula, vyrenderováno v Keyshotu
 

 

 



 

Logo Enscape

Enscape

  1. Pracovní obor: Enscape je ideální pro architekty a návrháře interiérů pro jeho schopnost rychlého a efektivního renderování realistických scén.

  2. Nároky na uživatele a hardware: jeho jednoduchost a snadná navigace činí Enscape přístupným i pro méně zkušené uživatele. Je náročný na kvalitu grafické karty, potřebujete kvalitní kartu s nejméně 4GB paměti, doporučujeme karty NVIDIA řady alespoň RTX20xx a vyšší. Kontaktujte nás pro doporučení konkrétních typů.

  3. Jazyková bariéra: Enscape je v angličtině, což může být pro některé uživatele omezující.

  4. Kompatibilita a integrace: Enscape je dobře integrován s Rhinem, nabízí zásuvný modul pro Rhino, renderuje v samostatném okně..

  5. Cena a licenční model: nabízí model předplatného, který může být pro některé uživatele méně atraktivní.

  6. Kvalita výstupu: Enscape je ceněn pro svou schopnost rychle vytvářet interaktivní realistické vizualizace s dobrou kvalitou s procházením v reálném čase.

  7. Podpora a zdroje: poskytuje užitečné vzdělávací materiály a má dobrý zákaznický servis.

  8. Testování před koupí: nabízí bezplatnou 14denní zkušební verzi, kterou si můžete stáhnout zde.

  9. Komunita a zpětná vazba: Enscape má rostoucí komunitu a je populární mezi profesionály v oblasti architektury a designu.

  10. Budoucí potřeby a rozšiřitelnost: Program je pravidelně aktualizován, aby odpovídal moderním požadavkům v renderování.

 

Obrázek interiéru vyrenderovaný v Enscape

Autor Joel_Guerra, Enscape
 

 

 

 

 

Maverick logo

Maverick Studio

  1. Pracovní obor: Maverick Studio je ideální pro vysocekvalitní vizualizace produktů průmyslového designu, skla a šperků. Nabízí vynikající schopnosti v oblasti osvětlení, materiálů a fyziky chování světla, je to v podstatě simulátor zrcadlovky.

  2. Nároky na uživatele a hardware: s pokročilými funkcemi je Maverick Studio vhodné pro zkušené uživatele. Vyžaduje výkonnou kartu řady NVIDIA RTX.

  3. Jazyková bariéra: Maverick Studio je dostupné pouze  v angličtině.

  4. Kompatibilita a integrace: Maverick Studio je integrované s Rhinem formou pluginu, ovšem je to samostatně spustitelná aplikace.

  5. Cena a licenční model: Maverick Studio nabízí jednorázový nákup, což je atraktivní pro uživatele, kteří upřednostňují tuto formu licencování.

  6. Kvalita výstupu: Maverick Studio poskytuje vynikající kvalitu renderů, zejména pro produkty a detailní materiály.

  7. Podpora a zdroje: Nabízí solidní podporu a užitečné vzdělávací zdroje, ačkoliv jeho uživatelská základna je menší než u předchozích programů.

  8. Testování před koupí: Umožňuje uživatelům vyzkoušet program zdarma před koupí, demoverzi můžete stáhnout zde.

  9. Komunita a zpětná vazba: Maverick Studio má menší, ale rostoucí komunitu, která je specificky zaměřená na špičkové vizualizace.

  10. Budoucí potřeby a rozšiřitelnost: Maverick Studio je na trhu poměrně krátce, není to ale nováček - jeho přímými předchůdci jsou programy Fryrender a Arion. Maverick Studio vykazuje slibný potenciál dalšího vývoje a aktualizací.

 

Obrázek retro přístrojů vyrenderovaný v Mavericku

Autoři: José Baltazar, curichenkow, render Maveric Studio

 

Každý z těchto programů má své specifické výhody a nevýhody, jeho výběr byste tedy měli provést s ohledem na vaše konkrétní potřeby a preference. Doporučujeme vyzkoušet bezplatné zkušební verze, abyste si mohli lépe představit, jak daný program vyhovuje vašim pracovním postupům a vašim očekáváným výsledkům.

Při výběru renderovacího programu je důležité zvážit nejen aktuální potřeby, ale také budoucí rozvoj vašich dovedností a projektů. Výše uvedené informace vám pomohou udělat informované rozhodnutí o nejlepším nástroji pro vaše specifické požadavky a pracovní styl. A nezapomeňte, že na rozhodování nejste sami - zavolejte nám a my vám s výběrem pomůžeme.

Použité vybavení